Terapija udarnim valom

Od nedavno i u Osijeku postoji mogućnost liječenja tegoba lokomotornog sustava udarnim valom.Udarni val ili „shockwave therapy“ naziv je za novu vrstu tretmana koji se koristi u liječenju fizikalnom terapijom.

Termin “terapija udarnim valom” odnosi se na mehaničke pulseve koji se u obliku vala šire kroz ljudsko tijelo. Metoda udarnog vala je 1980. godine prvi put iskorištena za razbijanje bubrežnih kamenaca kod pacijenta. Udarni val koji se koristi u liječenju tegoba lokomotornog sustava nešto je drugačije izveden,ali se svodi na korištenje akustičkog vala s visokom izlaznom energijom s velikom amplitudom tlaka, a svojim djelovanjem donosi niz pozitivnih učinaka kao što je npr. poticanje neovaskularizacije, liječenje kroničnih upala, stimulacija kolagena i rastvaranje nakupina kalcija. Stimulacija ovih bioloških mehanizama stvara okružje pogodno za zacjeljivanje. Kako se ozlijeđeno područje vraća u normalnu funkciju, dolazi do obnavljanja funkcionalnosti i ublažavanja boli.

Vantjelesna terapija akustičnim valom (za razliku od razbijanja kamenaca urotrakta) ne koristi se za dezintegraciju tkivâ, već izaziva mikroskopske intersticijalne i ekstracelularne biološke učinke, među kojima je i regeneracija tkiva. U modernoj terapiji liječenja boli, energija akustičnih valova provodi se od izvorišne točke, koju predstavlja generator akustičkog vala (putem provodljivog gela) do područja tijela u kojima se osjeća bol. Tamo se primjenjuje njihov zacjeljujući učinak.

Terapija udarnim valom relativno je kratka procedura i traje od 10-30 minuta. Započinje lociranjem mjesta boli, njegovim označavanjem, te se nastavlja primjenom terapije. Tijekom postupka pacijent može osjetiti razne senzacije u rasponu od trnaca, bockanja, lagane neugode ili blage bolnosti. Primjenjuje se ovisno o indikaciji za primjenu obično od 3-6, pa i više puta u tjednim razmacima, dok se kod sportaša može primjenjivati i u kraćim razmacima. Ovisno o potrebi tretman se može ponoviti nakon 3-6 tjedana.

Glavno područje primjene su fizikalna medicina, ortopedija i sportska medicina.

Uređaj koristi pneumatski izvor mehaničkih udarnih valova koji se preko odgovarajuće sonde prenose do bolnog područja. Učinci ovakve terapije na tkivo su ubrzan metabolizam, resorpcija depozita kalcija u tetivama i smanjenje osjetljivosti na bol. Učinci koji se manifestiraju neposredno nakon terapije prvenstveno su smanjenje bolne osjetljivosti zbog podražaja aferentnih osjetilnih vlakna perifernih živaca (što aktivira mehanizme koji inhibiraju osjet boli u stražnjem rogu leđne moždine). Udarni valovi mijenjaju okoliš stanica te na taj način potiču otpuštanje tvari koje blokiraju bolni podražaj, odnosno koje smanjuju lokalnu bolnu osjetljivost (endorfini).

Učinci koji se manifestiraju danima i mjesecima nakon terapije nastaju zbog toga što udarni valovi djeluju na staničnu membranu na način da receptori za bol više ne prenose signale. Potiču i promjenu kronične upale u akutnu, te na taj način aktiviraju mehanizme samoozdravljenja.

Glavne indikacije za primjenu terapije udarnim valovima su:

  • Plantarni fascitis (upala tabanskih sveza stopala) sa ili bez petnog trna
  • Bolno rame (kalcifikacije tetive m.supraspinatusa i m.infraspinatusa)
  • Teniski lakat
  • Skakačko koljeno (sindrom vrha patele)
  • Upala hvatišta tetiva zdjelično-natkoljeničnih mišića
  • Upale ahilove tetive
  • Stare povrede s okoštavanjem te tretiranje kod stres fraktura (otkriveno je da se uporabom nižih energija ubrzava zarastanje napuknuća kostiju)

Učinkovitost liječenja udarnim valom dokazana je brojnim kliničkim studijama od kojih je u nekih uspješnost primjene čak 75%. Radi se o neivazivnom liječenju tvrodokornih i kroničnih stanja, te povreda čime se dugoročno smanjuju troškovi liječenja. Liječenje se provodi bez anestezije i/ili lijekova, a nuspojave su vezane za lokaliziranu regiju primjene udarnog vala (hematom i slično), te su uglavnom kratkotrajne i beznačajne.

Liječenje za sada ne pokriva HZZO, uz neke naznake da bi se iduće godine za neke određene medicinske indikacije liječenje ipak moglo provesti i preko uputnice. Liječenje tom metodom moguće je provesti i u Poliklinici OTOS-Vita Osijek.


Imate pitanja za nas?

Obratite nam se s povjerenjem za sva pitanja o uslugama Poliklinike.

Kontaktirajte nas